Evalyn® Brush zelfafnameset

De Evalyn Brush is een gemakkelijke, veilige en betrouwbare manier om zonder ongemak thuis zelf een uitstrijkje te maken. De Evalyn Brush is de enige zelfafnameset met ingebouwde features. Het ontwerp en het gebruiksgemak zorgen voor een gegarandeerd goede afname. De Evalyn Brush verzamelt altijd voldoende celmateriaal, ongeacht de leeftijd of gezondheid van de vrouw.

Net als het uitstrijkje dat de huisarts afneemt, wordt het zelf afgenomen materiaal in het laboratorium getest op typen van het humaan papillomavirus (HPV) die een hoog risico geven op het ontstaan van baarmoederhalskanker.

De Nederlands Gezondheidsraad geeft aan dat de zelfafnameset (Evalyn Brush) en uitstrijkje gelijkwaardig zijn. Zij adviseren om alle vrouwen die worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker direct een zelfafnameset (Evalyn Brush) toe te sturen.

De zelfafnameset (Evalyn Brush) is daarmee aantoonbaar het meest betrouwbaar voor screening op het humaan papillomavirus. Door tijdig en regelmatig op HPV te screenen kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

De Evalyn Brush is mede ontwikkeld dóór vrouwen – vóór vrouwen, als volgt:

  1. De Evalyn Brush heeft zachte flexibele borstels, vandaar dat deze Brush genoemd wordt.
  2. Unieke vleugels die de inbrengdiepte beperken, zodat dit altijd pijnloos en veilig gebeurt.
  3. Mechanisme die bij de voorgeschreven 5 keer draaien elke keer voelbaar en hoorbaar klikt, en zo garandeert dat er altijd genoeg celmateriaal wordt afgenomen voor de juiste diagnose.

Op de website van het RIVM Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker Zelfafnameset staat een uitgebreide stap-voor-stap uitleg, achtergrondinformatie en een korte film (1:37 minuten) met uitleg over het gebruik van de zelfafnameset.

Wilt u een Evalyn Brush zelfafnameset aanvragen?
Als u bent uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek kunt u heel makkelijk de zelfanameset bestellen door met uw DigiD in te loggen op de website Mijn Bevolkingsonderzoek.